Themamiddag Lezen

Oriënteren op een nieuwe leesmethode? Wij helpen graag!
Het verhogen van de leesmotivatie behoort een belangrijk doel van het leesonderwijs te zijn. Bezoek onze themamiddag en vind de leesmethode die bij jullie past. Op 6 november 2019 organiseert Reinders de themamiddag lezen. Let op! Ondanks de landelijke staking gaat deze themamiddag gewoon door!

Inschrijven
De uitgevers zullen aanwezig zijn om al je vragen te beantwoorden, je kunt de methodes beter leren kennen door deel te nemen aan verschillende methode workshops en ook het vraagstuk `digitaliseren op mijn school' komt aan bod. Volg jouw top 3 workshops en krijg in één middag alle ins en outs te horen!

Programma
Deelname is gratis!

13.30 – 14.00: Inloop, ontvangst met koffie/thee
14.00 – 14.45: Methode workshop
14.45 – 15.00: Pauze
15.00 – 15.45: Methode workshop
15.45 – 16.30: Methode workshop
16.30 – 17.00: Borrel in Reinders café

Datum: woensdag 6 november 2019 (LET OP! ondanks de landelijke staking gaat deze Themamiddag gewoon door)

Locatie: Inspiratiecentrum Reinders Oisterwijk

Je kunt kiezen uit de volgende workshops:

Aanvankelijk lezen

 1. Geef vorm aan digitalisering in de klas (Bram Aerns Montem onderwijsadvies)
  Een verdiepende workshop i.c.m. 2 methode workshops.
  Het gebruik van educatieve software in de klas neemt zienderogen toe. Naast het verminderen van de administratieve last, het kunnen maken van slimme analyses wordt ook de directe feedback als groot voordeel gezien. Deze voordelen betekenen niet dat je als leerkracht niets hoeft te doen, en de valkuil kan dan ook zijn dat leerlingen te veel zelfstandig hun oefeningen verwerken. Daarom gaan we in deze workshop in op de rol die de zgn. 'Growth- en Fixed-mindset' hebben bij het werken met educatieve software. Ook laten we je inzien op welke manier je het beste feedback kunt geven op basis van analyses uit Momento. Ten slotte gaan we in op hoe je het beste je digitalisering in de klas kunt organiseren, om leerlingen zo optimaal mogelijk te kunnen laten oefenen. Lees meer.
 2. Veilig leren lezen kim-versie (Zwijsen) Veilig leren lezen is al tientallen jaren de meest gebruikte en meest succesvolle taal-leesmethode in groep 3. Op basis van de laatste didactische inzichten en samen met leerkrachten is de compleet nieuwe kim-versie ontwikkeld. De vernieuwde didactiek, waarbij telkens één nieuwe letter centraal staat, zorgt voor nóg betere lees- én spellingsprestaties. Lees meer.
 3. Lijn 3 (Malmberg)Lijn 3 stelt de letter centraal en leert kinderen écht lezen. En dat gaat verder dan alleen het herkennen van een woordbeeld. Dankzij de wandkaarten en letterfilmpjes raken de kinderen snel vertrouwd met de letters. Met prikkelende thema’s speelt Lijn 3 in op de nieuwsgierigheid van kinderen. Ze ontwikkelen lees- en taalvaardigheden terwijl ze de wereld ontdekken.Lijn 3 heeft diverse werkvormen voor samenwerkend leren. Alle kinderen lezen uit hetzelfde boek met een unieke dubbele leeslijn. Bovendien heeft elke leesles een gezamenlijke start en afsluiting. Lees meer.

Voortgezet technisch lezen

 1. Estafette editie 3 (Zwijsen)Een vertrouwde naam maar een compleet vernieuwde methode! We hebben niet alleen een nieuwe technische leerlijn, die aansluit op de laatste wetenschappelijke inzichten en toetsen. Maar bieden nu lezen in samenhang aan: correct, vlot en vloeiend lezen, leesbegrip, leesbeleving en leesbevordering. En dat in elke les, bij iedere tekst. Waarbij in groep 7 & 8 de nadruk ligt op begrijpend lezen, studerend lezen en leesbevordering. Met de nieuwe Estafette heb je hét totaalaanbod voor lezen in groep 4 t/m 8. Waar leerlingen ook nog eens heel blij van worden! Lees meer.
 2. Flits (Noordhoff)Flits is de meest compacte methode voor voortgezet technisch lezen voor groep 4 t/m 8. Leerlingen lezen vanuit prikkelende thema’s en nieuwsgierig makende Flitsvragen, waardoor ze de verhalen en teksten ingezogen worden. Door de overkoepelende thema’s met veel verschillende tekstonderwerpen en -soorten, zijn er voor ieder kind aansprekende teksten. Leesplezier staat ook voorop in de unieke lessenserie leesbevordering en jeugdliteratuureducatie met een complete canon van de jeugdliteratuur. Scholen zijn vooral tevreden met de motiverende lessen, het plusmateriaal, de frisse uitstraling en de vele mogelijkheden van Flits. Kom naar deze workshop en ontdek hoe Flits lezen boeiend maakt! Lees meer.
 3. Karakter (Malmberg)Met Karakter leren de kinderen niet alleen goed lezen, maar doen ze ook succeservaringen op en worden ze gestimuleerd veel en gevarieerd te lezen. Iedere les weer! In Karakter gaan goed technisch leesonderwijs en leesmotivatie hand in hand. Met als resultaat... een klas vol enthousiaste lezers! In Karakter staan de leesteksten centraal. Ze zijn op maat geschreven door bekende kinderboekenauteurs en in elke tekst draait het om één leesmoeilijkheid of één aspect van vloeiend lezen, zoals woordgroepen of leestekens. Het leeswerkboek blijft altijd up-to-date omdat het gedurende het gebruik van methode aan de actualiteit of aan de wensen van scholen kan worden aangepast. Lees meer.
 4. Station Zuid (Malmberg)Station Zuid is een effectieve leesmethode met veel uitdaging en beleving. Met deze methode daag je kinderen uit op hun eigen niveau. Zo houd je de lessen spannend en motiveer je iedereen in de klas. Station Zuid blinkt uit in effectiviteit en leert álle kinderen beter lezen. De praktische instructie, effectieve werkvormen en goede ondersteuning zorgen voor beter leesonderwijs met hoge leesresultaten. Naast technisch lezen besteedt Station Zuid expliciet aandacht aan leesbevordering. Station Zuid werkt toe naar referentieniveau 1S. Lees meer.
 5. Atlantis (Delubas)Leesplezier is de basis voor leessucces. Daarom maak je met Atlantis de meeste én de leukste leeskilometers. Wil jij naar huis met wetenschappelijke inzichten over effectief leesonderwijs? Word je blij van een methode die leesonderwijs in samenhang aanbiedt? Wil je alles weten over het didactische differentiatiemodel voor combinatiegroepen? En ben je nieuwsgierig naar de methode waarin alle lezers voldoende worden ondersteund en uitgedaagd? Dan mag je de workshop over Atlantis zeker niet missen! Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten! Lees meer.

What’s in it for you?

 • Inspirerende workshops over lezen en/of digitaliseren
 • Praktische handvatten voor de inzet van (digitale) leermiddelen 
 • Gezellige borrel

Inschrijven