Stepping Stones Junior

Stepping Stones Junior is de methode Engels voor groep 1 t/m 8. De methode vormt een eenheid met Stepping Stones, de meest gebruikte methode Engels in het voortgezet onderwijs. Door dezelfde opbouw, didactiek, thema’s, opbouw in woordenschat stromen uw leerlingen moeiteloos door naar de brugklas.

Bestellen in de webshop

Algemeen
Stepping Stones Junior is dé nieuwste methode Engels van Noordhoff Uitgevers. Je komt verder met Stepping Stones Junior!

Eenvoudig stapsgewijs Engels geven
Met Stepping Stones Junior geef je eenvoudig stapsgewijs Engels. Door de structuur met een duidelijke lesopbouw zie je in één oogopslag hoe je aan de slag kunt gaan. De lesbeschrijvingen voor de leerkracht zijn in het Nederlands, met instructiezinnen in het Engels, zodat je deze direct in de klas kunt gebruiken. Daarnaast bevat de methode écht Engels, in herkenbare situaties voor de leerlingen.

Communicatie staat centraal
Het doel van het vak is dat leerlingen zich goed kunnen redden in het Engels. In Stepping Stones Junior staat communicatie daarom centraal. Elke les begint met een pakkend filmpje waarin Engelstalige leeftijdsgenoten communiceren in herkenbare situaties. Het is mogelijk om vanaf groep 1 Engels te geven en de methode bouwt op van luisteren naar spreken en vervolgens lezen en schrijven. Zo wordt de natuurlijke taalontwikkeling van kinderen optimaal gevolgd. Stepping Stones Junior is raak aan activerende en coöperatieve werkvormen, zoals Total Physical response, liedjes, chants, spellen en drama. Kinderen worden op een speelse wijze en in een veilige leeromgeving uitgedaagd te communiceren in het Engels. English is fun!

Met voorsprong naar de brugklas
Stepping Stones Junior vormt een eenheid met Stepping Stones, de meest gebruikte methode Engels in het voortgezet onderwijs. Zo leren kinderen Engels in één doorgaande leerlijn. 
Stepping Stones Junior biedt 1100 woorden aan, dus kinderen ontwikkelen een ruime woordenschat. De werkvormen van Stepping Stones Junior dragen bij aan een veilige omgeving waarin communicatie centraal staat. Daarmee krijgen kinderen zelfvertrouwen in het spreken van Engels: een uitstekende basis waarmee ze hun taal kunnen uitbreiden in de brugklas en daarna.

In 3 minuten volledig op de hoogte


Structuur
Opbouw van de methode
Je kunt op drie momenten starten: in groep 1, 5 of 7. Hoe eerder het instapmoment, hoe hoger het uitstroomniveau: A1 of A2. Elk leerjaar heeft 6 thema's waarin de dingen van de dag de kern vormen. Doordat de thema's telkens terugkomen, wordt het geleerde idioom voortdurend herhaald en uitgebreid. Stepping Stones Junior biedt een inhaalprogramma - Bridging the Gap - voor scholen die geen Engels in de onderbouw geven.

Opbouw van een les
In alle leerjaren heeft een les dezelfde eenvoudige opbouw:
1. Introductie - aanbieden van het thema.
2. Instructie - aanbieden van doelwoorden en -zinnen.
3. Oefenen - woorden en zinnen oefenen.
4. Afsluiting - herhalen, controleren en evalueren.
5. Extra - activiteiten voor extra lestijd Engels in de week (faculatief). 

CLIL
Stepping Stones Junior bevat voor elk thema een CLIL-les: een les waarin je een ander vak in het Engels geeft.

Duur van de lessen
In de jaargroepen 1 t/m 4 (Step 1) zijn er 30 lessen van 30 minuten.
In de jaargroepen 5 t/m 8 (Step 2 en 3) zijn er 30 lessen van 60 minuten.
Er zijn extra activiteiten voor scholen die de weeklestijd voor Engels willen uitbreiden.

Differentiatie op 4 niveau's
In groep 5 t/m 8 (Step 2 en 3) kun je de leerstof op vier niveau's laten verwerken: taalzwak, gemiddeld, taalsterk en plus.

Gebruik in combinatiegroepen
In combinatiegroepen werk je in het ene schooljaar aan het A-deel van een Step en in het andere jaar aan het B-deel. Andere thema’s en woordenschat, maar hetzelfde ERK-niveau.

De Blender: Het beste van boeken én digitaal!

  • Jouw school klaar voor de toekomst
  • Eenvoudig en flexibel ervaring opdoen met blended learning
  • Jouw leerlingen gaan met voorsprong naar het VO

Waarom de Blender?
De Blender is er voor scholen die kiezen voor een combinatie van papier en digitaal. Met de Blender kunnen jij en je leerlingen zelf ervaren wanneer welke mix het beste werkt. Wij helpen je met deze manier van werken en zorgen voor ondersteuning vanuit de methoden. 

De Blender: Het beste van boeken én digitaal!

Oefenmodule
In de oefenmodule kunnen kinderen van groep 5 t/m 8 (Step 2A-3B) extra woordenschatoefeningen doen. De leerlingen oefenen zelfstandig en in hun eigen tempo de woorden en flash cards die ze in de les hebben geleerd.

  • In mijnklas.nl ga je naar Stepping Stones Junior en kies je het onderdeel Oefenen. Na het kiezen van de Step opent een nieuw tabblad. Daar kies je je Theme en de naam van je Theme, zoals My family and friends.
  • Vervolgens zie je twee opdrachten, waarvan er eentje te maken is. De tweede opdracht staat nog op slot. Heb je drie sterren gehaald of de eerste opdracht (oftewel: beheers je die woorden), dan verdwijnt het slotje en kun je de tweede opdracht maken. Als de derde opdracht beschikbaar is, geldt daarvoor hetzelfde: bij drie sterren op opdracht twee (oftewel: als je de woorden van opdracht twee ook beheerst), verdwijnt het slotje bij opdracht drie en kun je die opdracht maken. Je kunt opdrachten altijd opnieuw maken: de hoogste score blijft staan. 
  • De opdrachten bestaan uit het kiezen van de juiste flash card bij een voorgelezen woord (meerkeuze), of het kiezen van het juiste woord bij een flash card (meerkeuze). De derde opdracht die nu volgt, zal bestaan uit het matchen van woorden en flash cards. Die derde opdracht kun je maken als je op de tweede drie stereen hebt gehaald. 

  

Materialen
Voor de leerkracht
- Handleiding: algemene inleiding, lesbeschrijvingen
- Flash cards voor de onderbouw
- Leerkrachtsoftware: video's, flash cards, liedjes, luisterteksten, uitgesproken woorden en zinnen.

Voor de kinderen
- Text-workbooks
- Leerlingsoftware compleet

Oefenen en toetsen
- Voor groep 5 t/m 8 is er extra digitaal oefenmateriaal voor leerlingen die wat extra ondersteuning bij woordenschat kunnen gebruiken. Toetsen kun je aan het eind van elk thema digitaal of op papier afnemen.

Extra's

Video: Waarom Engels praten tijdens de les? Video: Engels in de lagere groepen Video: Krijg ze aan de praat
Whitepaper: Engels in het basisonderwijs: wel of niet vroeg beginnen? Whitepaper: Engels leren met 'songs and chants' Whitepaper: Krijg ze aan de praat

 
Video: CLIL in het basisonderwijs

Video: Nuffic internationalisering

 
Whitepaper: CLIL in het basisonderwijs

 

 

Meer informatie
Wil je graag een zichtzending aanvragen? Dat kan! Vul onderstaand formulier in en wij sturen deze zo snel mogelijk toe. Je kunt ook altijd contact opnemen met je adviseur of onze binnendienst. We helpen je graag verder met al je vragen. 

Vraag je zichtzending/proeflicentie aan

Monique Colijn
Monique Colijn Binnendienst

Denk met de klant mee.
Ontzorgd voor de klas.