Lezen
Op deze pagina vind je alle informatie over lezen en de methoden. Klik op de gewenste methode voor alle informatie, handig samengevat op 1 pagina. Wil je graag een zichtzending of proeflicentie aanvragen? Dat kan! Vul dit formulier in en wij sturen deze zo snel mogelijk toe.

Aanvankelijk lezen
Het leren lezen vindt op steeds jongere leeftijd plaats. Desondanks krijgt het vak Aanvankelijk lezen pas vanaf groep 3 een échte vaste plek op het rooster. Het leren lezen is de basis voor het verdere leren. Beginnend met het leren lezen van losse klanken tot aan het lezen van korte teksten. Door te kunnen lezen kun je ook bij andere vakgebieden beter mee komen. Het is mede daarom van groot belang om het Aanvankelijk lezen goed aan te bieden. 

Methode Uitgever Momento
Lijn 3 Malmberg v
Veilig Leren Lezen kim-versie Zwijsen v
TaalOceaan Groen Educatief  
LetterKlankStad Kind in Beeld  

Voortgezet technisch lezen
Het voortgezet technisch lezen richt zich op het aanleren van een goede technische leesvaardigheid in de groepen 4 t/m 8 (AVI-lezen). In de middenbouw zijn kinderen nog veel bezig met het uitbreiden en finetunen van hun leesvaardigheid. De woorden en zinnen die ze moeten lezen worden langer en complexer en er komt meer aandacht voor intonatie bij het voorlezen van een tekst. In de bovenbouw beheersen de meeste kinderen het technisch lezen en is het van belang dat ze hun leesvaardigheid onderhouden.

Methode Uitgever Momento

Estafette editie 3 klik hier

Zwijsen v

Flits klik hier

Noordhoff v
Karakter klik hier Malmberg  
Station Zuid klik hier Malmberg v
Atlantis klik hier Delubas  
Leesparade klik hier Delubas  
Timboektoe klik hier Noordhoff  
Leesplaneet klik hier Schoolsupport  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Begrijpend en studerend lezen
Zodra je eenmaal kunt lezen is een belangrijke vervolgstap het leren begrijpen wát je leest. Het Begrijpend en studerend lezen is in een latere fase essentieel bij het studeren en nuttig bij alle momenten waarbij je lezend informatie tot je kunt nemen. Enkele voorbeelden van Begrijpend en studerend lezen zijn het bepalen van een onderwerp van een tekst, een verder verloop van een verhaal voorspellen of een moeilijk woord te definiëren met behulp van de omringende tekst. In de bovenbouw gaat het o.a. om het herkennen van verschillende soorten teksten en het samenvatten van teksten. Hierdoor worden kinderen in de bovenbouw goed voorbereid op het studerend leren in het Voortgezet onderwijs.

Methode Uitgever Momento
Grip op lezen Malmberg  
Estafette editie 3 Zwijsen  
Blits Delubas  
Leeslink Malmberg