Flits

De methode Flits (2017) van Noordhoff is een methode voortgezet technisch lezen voor de groepen 4 t/m 8. De methode bestaat uit foliomateriaal, ondersteund door digibordsoftware en de leeswebsite, maar je kunt ook digitaal werken of met een mix van beide. Bekijk hieronder alle informatie over Flits. Handig voor je samengevat!

Bestellen in de webshop

Algemeen
Flits garandeert een stevige basis technisch lezen en laat alle kinderen ongeremd genieten van rijke verhalen en teksten. In Flits staan technisch lezen, leesbevordering en veel tijd voor (samen) lezen centraal. De methode heeft oplossingen voor de grote verschillen in leesniveaus van kinderen. En behandelt alle aspecten van voortgezet technisch lezen, maar heeft niet meer lessen dan noodzakelijk. Daarom is er veel tijd over voor het maken van leeskilometers.

Structuur
Heldere opbouw met blokken en thema’s

 • Per jaargroep zijn er lessen voor 32 weken
 • Het jaarprogramma is verdeeld over 4 blokken van 7 lesweken, 1 toetsweek en 1 uitloopweek
 • Elk blok heeft 2 thema’s

Vier soorten lessen en tijdsduur

 • Lessen Goed en vlot (instructielessen en lessen zelfstandige werken)
 • Lessen Vloeiend lezen (instructielessen)
 • Lessen Lekker lezen (instructielessen)
 • Lessen Samen lezen (zelfstandig lezen)

Combinatiegroepen
Met Flits kun je uitstekend werken in combinatiegroepen:
– Technisch lezen: afwisseling instructie en zelfstandig werken
– Vloeiend en Lekker lezen: gelijke doelen, dus gezamenlijk te geven
– Samen lezen: groepsdoorbrekend in te zetten.

Differentiatie voor de zwakke lezer
De zwakke lezer krijgt een kwartier extra begeleiding voor aanvang van de les (preteaching). Deze preteaching is uitgeschreven in de handleiding en geeft de zwakke lezer meer vertrouwen en resultaat in de les die volgt. Het Flitsboekje en de software bieden daarnaast nog vele extra oefeningen.

Differentiatie voor de sterke lezer
De sterke lezers volgen een uitdagende leesroute in het Plusboek. Tijdens de instructie in de instructieles doen ze gewoon mee, omdat de tekst dan samen gelezen wordt. Tijdens de zelfstandige les werken sterke lezers aan het leerdoel met moeilijkere teksten van wel 2 tot 3 AVI-niveaus hoger en met opdrachten in de hogere orde van de taxonomie van Bloom. Kinderen krijgen opdrachten die ze over de teksten laten nadenken of met elkaar laten verbinden zonder tijdvullende schrijfopdrachten. Ook sterke lezers krijgen elke week een eigen kwartier voor instructie, feedback en evaluatie op hun werk.

Flitsboekjes
Elke jaargroep heeft een Flitsboekje met extra oefenstof bij elke les, met woordrijen, zinnen en teksten. Kinderen kunnen er zelfstandig of onder begeleiding van een leerkracht hun technische lesvaardigheid mee verbeteren. Het Flitsboekje is ook in te zetten als remediëring na de toetsweek.


Volgen en toetsen
Ieder jaar is ingedeeld in vier blokken. Na ieder blok volgt een toetsweek in week 8. In aanvulling op de methodeonafhankelijke leestoetsen van Cito biedt Flits leestoetsen waarmee u kunt toetsen of de kinderen voldoende voortgang maken, op het juiste niveau werken en of – in het geval van zwakke lezers- het nodig is om op specifieke onderdelen extra instructie met remediëring of oefening te geven.

 • Leestoetsen, woordtoets en teksttoets
  Er kunnen drie toetsen afgenomen worden: een klassikale schriftelijke of digitale leestoets, een individuele mondelinge woordtoets of een individuele mondelinge teksttoets. Met de klassikale schriftelijke of digitale leestoets na blok A en C weet jij of het kind in het basisboek of het plusboek kan werken. Met de woordtoets na elk blok kun je erachter komen op welke leesdoelen je zwakkere lezers nog uitvallen. Met de teksttoets na elk blok kun je meten hoe het gaat met de vorderingen van de doelen van vloeiend lezen.

 • Analyse, remediëring en registratie
  Een kind kan na een blok eenvoudig wisselen van niveau, omdat elk blok een leeswerkboek heeft. Het registratieblad van de woordtoets verwijst naar extra oefenmateriaal in de Flitsboekjes en de oefensoftware van Flits. Werk je met de digitale toetsen, dan vind je de resultaten in de resultatenmonitor van de leerkrachtsoftware.

 • Oefenen met tempo lezen en de DMT
  Tijdens de lessen Goed en vlot lezen kunnen de kinderen met de woordrijtjes oefenen met het lezen op tempo. De instructiesoftware geeft hierbij ondersteuning met een woordrijtjesmodule en een woordflitsmodule. In de Flitsboekjes staan daarnaast nog extra oefeningen op woord-, zin en tekstniveau. Zo zijn er vele mogelijkheden om te oefenen voor de DMT (Drie-Minuten-Toets) en het steeds vlotter lezen van woorden en zinnen.

Materialen

Leeswerkboek Flitsboekje (extra oefen- en remediëringsstof)
Leeswerkboek plus Leerkrachtsoftware
Handleiding Oefen- en toetssoftware
Antwoordenboek Leerlingsoftware compleet: verwerking, oefen- en toetssoftware voor de leerling op scholen die volledig digitaal werken.

 

Voorlichting Flits video

 

 Meer informatie
Wil je graag een zichtzending aanvragen? Dat kan! Vul dit formulier in en wij sturen deze zo snel mogelijk toe. Je kunt ook altijd contact opnemen met je adviseur of onze binnendienst. We helpen je graag verder met al je vragen. 

Vraag je zichtzending/proeflicentie aan

Methode-implementatie trainingen

Begeleiding bij de implementatie van een nieuwe methode

Klik hier voor meer informatie