Blink Wereld Aardrijkskunde

De methode Blink Wereld aardrijkskunde van uitgeverij Blink is een aardrijkskunde methode voor de groepen 3 t/m 8. De methode is digitaal en wordt jaarlijks geactualiseerd. De verwerking van de lessen kan volledig digitaal, met werkboeken en bronnenboeken die je zelf print of die je bestelt. Bestellen in de webshop

Algemeen
Blink Wereld aardrijkskunde is een digitale lesmethode aardrijkskunde en vormt met Blink Wereld natuur & techniek en Blink Wereld geschiedenis het totaalpakket Blink Wereld - vakgericht. Blink Wereld aardrijkskunde is los te bestellen, maar de methodes versterken elkaar ook.  Wanneer je een licentie op alle vakken van Blink Wereld hebt, krijg je automatisch toegang tot al het lesmateriaal Blink Wereld- geïntegreerd. Het bereiken van de leerling is het uitgangspunt van de lessen. Kinderen gaan in de lessen zelf onderzoeken en ontdekken. Met prachtige foto’s, duidelijke animaties, mooie filmpjes en praktische doe-opdrachten. Elke les bevat een nieuwe uitdaging; een vraag die leerlingen zelf gaan beantwoorden. Alle 21st century skills komen op deze manier geïntegreerd aan bod in de lessen. Je kunt de vaardigheden daarnaast expliciet behandelen door middel van de digitale vaardigheidskaarten. 

Topografie is een integraal onderdeel van Blink Wereld aardrijkskunde. Daarnaast is TopoMaster, een online game waarmee kinderen topografie oefenen, standaard inbegrepen bij de licentie.

Blink Wereld is aangesloten op het Momento dashboard.

Structuur
Groep 3 en 4
Voor groep 3 en 4 is er een pakket voor wereldorientatie, waarbij zelf doen en ontdekken centraal staat. Het pakket voor groep 3 bestaat uit drie thema’s en voor groep 4 uit zes thema’s. Elk thema bestaat uit vier lessen, waarvan de vierde les een ‘maak-les’ is. De lessen duren 30-40 minuten. Bij alle thema’s is apart aandacht voor de opbouw van woordenschat.

Groep 5 t/m 8
Het pakket voor de groepen 5 t/m 8 bestaat uit vier thema’s per jaargroep. Elk thema bestaat uit vijf lessen. Een les duurt 45 tot 60 minuten. Je dekt en herhaalt alle kerndoelen in twintig lessen per jaar.
Wil je meer doen? Dan kun je:

  • Aan het einde van elke les de E-opdracht doen;
  • Meer tijd besteden aan de laatste les van elk thema waarin kinderen de stof uit de voorgaande lessen gebruiken om zelf iets te bedenken, ontwerpen of maken
  • De toets maken na elk thema;
  • Kinderen de ruimte geven voor eigen verdiepend onderzoek met behulp van de plusopdrachten;
  • Een van de vijf projectthema's inzetten.

Differentiatie
Blink Wereld aardrijkskunde gaat uit van een activerende didactiek en van zelf ontdekken. Hierdoor leren leerlingen op hun eigen niveau. Er zijn daarnaast diverse mogelijkheden om te differentiëren. Dit maakt de methode erg geschikt voor combinatiegroepen. Op elk werkblad is taalondersteuning, waarbij moeilijke woorden worden toegelicht. De laatste opdracht op elk werkblad is voor snelle leerlingen. Plusleerlingen kunnen bij elk thema aan de slag met een aparte opdrachtserie met extra uitdagende opdrachten.

Volgen en toetsen
Aan het einde van elke les wordt terugverwezen naar het leerdoel en de onderzoeksvraag die aan het begin van de les wordt gesteld. Zo wordt expliciet gemaakt wat leerlingen met de opdrachten en evt. proefjes zelf uitgevonden hebben. De samenvatting kan bestaan uit een filmpje, animatie, oefening of uit foto's. In de laatste les van ieder thema gaan de kinderen het geleerde toepassen maken ze een ‘eindproduct’, zoals een poster, een presentatie of een debat. Dit eindproduct kun je mee laten tellen in de beoordeling. De kennis toets kun je inzetten na les 5. Deze toets bestaat uit tien meerkeuzevragen in de Cito-stijl. Ter voorbereiding op de toets kunnen de leerlingen het leerblad lezen waarin de stof van het thema staat samengevat.

Workshop
Blink biedt een workshop aan om meer te halen uit de methodes van Blink Wereld - vakgericht. In deze workshop van ongeveer 2,5 uur worden onder andere de stappen van een les doorlopen. Je ervaart hoe ontdekkkend en onderzoekend leren met Blink werkt in de klas. Daarnaast krijg je handige tips over differentiëren, werken aan vaardigheden van je leerlingen met Blink Wereld, werken in combinatiegroepen, digitaal werken, planning, toetsing en meer. Voor meer informatie over deze workshop verwijzen wij je graag door naar de website van Blink Wereld. 

Meer informatie
Wil je graag een zichtzending aanvragen? Dat kan! Vul onderstaand formulier in en wij sturen deze zo snel mogelijk toe. Je kunt ook altijd contact opnemen met je adviseur of onze binnendienst. We helpen je graag verder met al je vragen. 

 

Vraag je zichtzending/proeflicentie aan

Monique Colijn
Monique Colijn Binnendienst

Denk met de klant mee.
Ontzorgd voor de klas.