Onderbouwmarkt (=uitgesteld i.v.m. Coronavirus)
Nieuwe datum volgt z.s.m.

Ook in 2020 organiseert Reinders weer een markt speciaal voor de onderbouw. Struin samen met je collega's langs onze kraampjes vol met (ontwikkelings)materialen en methoden en laat je verrassen door diverse workshops gericht op de onderbouw. Bekijk daarnaast ook het schoolmeubilair en laat je inspireren door de vele inrichtingsmogelijkheden voor de jongste groepen. De onderbouwmarkt is een middag met persoonlijke aandacht, adviezen van ervaringsdeskundigen en de juiste inspiratie voor de verdere ontwikkeling van de leerkrachten in de onderbouw van het basisonderwijs.

Voor wie? Leerkrachten onderbouw 
Wanneer? Nieuwe datum volgt z.s.m.
Waar? Reinders inspiratiecentrum, Sprendlingenstraat 33 Oisterwijk

Programma
Deelname is gratis!

13:00 - 13:30 Ontvangst met koffie/thee
13:30 - 14:15 Plenaire aftrap van Meester Sander met `de bewegende kleuterklas'
14:15 - 15:00 Volg een workshop naar keuze of bezoek de kraampjes
15:00 - 15:45 Bezoek de kraampjes onder het genot van koffie/thee
15:45 - 16:30 Volg een workshop naar keuze of bezoek de kraampjes
16:30 - 17:00 Borrel in Reinders café

Meester Sander trapt af met 'de bewegende kleuterklas'
Het succes van bewegend leren door Meester Sander! (bekend van Youtube en meestersander.nl)
Meester Sander...wie kent hem niet? Meester Sander is leerkracht, inspirator en......kan zelf moeilijk stil zitten. Deze energie gebruikt hij graag om aan de slag te gaan met bewegend leren. Tijdens de aftrap van de middag laat Sander zien hoe je bewegend leren eenvoudig kunt integreren in de onderbouw. Van toffe buitenlessen tot actieve kringactiviteiten. Je gaat naar huis met een heleboel nieuwe ideeën om direct toe te passen in je eigen klas.

Wie is meester Sander? Zijn hart ligt bij de jongste kinderen op de basisschool en hij kan daar enorm van genieten. Hij is met ruim tien jaar onderwijservaring en een jonge geest de vertegenwoordiging van zijn generatie. Hij bekijkt de wereld vanuit een creatieve invalshoek en laat graag zien hoe je het beste uit ieder kind kunt halen. 

Aanbod workshops
Je kunt kiezen uit de volgende workshops (maximaal 2). 

 1. KleuterTalenten (onderbouwd)
  Wist jij dat je met kleislik kunt verven en lijmen? En weet je ook dat er twee soorten prikpennen zijn? Een voor de jongste en een voor de oudste kleuter. Vlechten, vouwen, doodelen en griffen. Er zijn talloze technieken die kunnen worden aangeboden aan jonge kinderen. Veel ervan gebruiken we echter al lange tijd niet meer. Hoog tijd om te herontdekken dus. Een kind dat creatief bezig is spreekt vele zintuigen aan en ontwikkelt zich maximaal. Simone Haven schreef er een boek over en geeft speciaal voor Reinders een workshop waarin praktijk en kennis worden vergroot.

 2. Getallen & kleuters (Numicon)
  De start van een goede rekenwiskundige ontwikkeling begint al bij de kleuters. Leerkrachten met een KLOS achtergrond weten daar alles van. Numicon is dé manier om kleuters kennis te laten maken met het begrijpen van getallen en hoeveelheden waarbij je zoveel mogelijk zintuigen gebruikt. Door het gestructureerde materiaal en een gedegen handleiding met activiteitenseries is het mogelijk om met kinderen te praten en te handelen. Ze zien patronen, kunnen letterlijk verschillen en overeenkomsten voelen tussen getallen en hoeveelheden. Met een gebruiksvriendelijke handleiding en materialen kun je direct aan de slag. Meer weten en ervaren? Sluit aan bij de workshop! Meer over Numicon

 3. 'Geluk' in de klas (Gelukskoffer)
  In deze sessie staan we stil bij geluk in de klas. Wat is er vanuit de positieve psychologie bekend over kinderen en geluk? Waarom is het belangrijk om te investeren in een positief klassenklimaat? Wat is het verschil tussen blij en geluk? Hoe kan je als leerkracht invloed uitoefenen op het welzijn van de kleuters? Naast korte stukjes theorie, ga je vooral aan de slag met verschillende werkvormen. Je ervaart onderdelen uit de methode ‘Lessen in geluk’ van Gelukskoffer die gelijk de volgende dag al in de kleutergroep te gebruiken zijn. Meer over Gelukskoffer

 4. De digitale kleuterklas ( Meester Sander)
  De digitale wereld en kleuters. Is dit wel een goede combinatie? Meester Sander neemt je tijdens deze workshop mee naar de digitale kleuterklas. Hij laat zien hoe je de digitale middelen op een goede manier kunt inzetten in de onderbouw. Hij vertelt over het inzetten van het digibord en de iPad. Na afloop kan iedere deelnemer goede apps en websites benoemen en heb jij een duidelijk beeld gekregen van een goede visie op ICT in de onderbouw. Meer weten? Sluit aan bij deze workshop.

Kraampjes
Geen markt zonder kraampjes. Bekijk hieronder welke kraampjes aanwezig zullen zijn tijdens de onderbouwmarkt.

 • De onderbouw inrichten naar behoeften en visie...hoe doe je dat? (Reinders Project Inrichting)
  Waarom is inrichting van je ruimte voor de onderbouw eigenlijk zo belangrijk? Simpelweg omdat in de onderbouw de basis wordt gelegd voor de rest van de schoolloopbaan van het kind. En aangezien jonge kinderen zeer gevoelig zijn voor hun omgeving is de inrichting van speel-, leer en werkplekken belangrijk. En uiteraard moet de inrichting aansluiten op de visie op onderwijs. Krijg nieuwe inzichten, laat je inspireren en test zelf materiaal uit. Onze adviseurs van Reinders Project Inrichting nemen je in deze workshop mee op zoek naar de optimale inrichting van jouw onderbouwgroep! Lees meer.

 • Ontwikkelingsmateriaal (Educo)
  Spelen is de meest natuurlijke wijze waarop kinderen de wereld om hen heen ontdekken en leren begrijpen. Zorgvuldig gekozen educatieve spellen kunnen daardoor een solide basis leggen voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Maak kennis met de 'Connected learning' serie en de allernieuwste Educo producten. Lees meer.

 • Lettertrein (KidsLearning)
  De lettertrein is een compleet lespakket voor de ontluikende geletterdheid. Op een speelse manier maken zowel peuters als kleuters kennis met letters in elke vorm: letterteken, letterklank, de positie van een letter in een gesproken en geschreven woord en nog veel meer!

 • Groove.me (Blink)
  Overwegen jullie om Engels in de onderbouw te gaan geven? Groove.me is de methode Engels voor groep 1 t/m 8 waarbij kinderen Engels leren aan de hand van muziek. Jonge kinderen willen niets liever dan zingen, dansen en bewegen. Samen met Bobo en Okki zingen de kinderen liedjes, spelen ze spelletjes en oefenen ze korte gesprekjes. De lessen sluiten aan de bij de thema's die gangbaar zijn in de onderbouw, zoals de seizoenen en dieren. Lees meer.

 • Blink Wereld groep 3 en 4 (Blink)
  Wil je op een onderzoekende en ontdekkende manier wereldoriëntatie geven? Blink Wereld biedt een volledig en flexibel pakket voor groep 3 t/m 8 waarbinnen je keuzes kunt maken die aansluiten bij de visie van jouw school. Kinderen in groep 3 en 4 zijn nieuwsgierig naar de wereld en dat wil je als leerkracht vasthouden en stimuleren. Daarom hebben we voor deze leerjaren lesmateriaal ontwikkeld waarbij ze lekker aan de slag kunnen. Lees meer.

 • LDO Rekenen (Onlineklas)
  Je herkent het misschien wel: de ene leerling heeft moeite met klokkijken en de andere leerling blinkt uit in meetkunde. Om dan onderwijs op maat te bieden én overzicht te houden in de ontwikkeling van de leerlingen, biedt Stenvert LDO (LeerDoel Onderwijs) een oplossing. LDO Rekenen geeft de leerkracht de vrijheid om rekenstof aan te bieden op het niveau van de leerling, zodat de leerling exact op zijn niveau oefent.

 • TopKleuters (Onlineklas)
  TopKleuters is een thematisch geïntegreerde zaakvakkenmethode voor groep 1 en 2 en dient als voorbereiding op de methode TopOndernemers 3/4. Daarnaast is TopKleuters uitermate geschikt om als zelfstandige methode te gebruiken.


 • Rekenen met je lichaam - Getal & Ruimte Junior (Noordhoff)
  Het spelend en ontdekkend leren neemt steeds een belangrijke plaats in. De leerlijn wordt aangeboden in de vorm van een kaartenbak met losse leskaarten. Deze leskaarten bieden de leerkracht houvast en structuur (aan het einde van het schooljaar zijn alle rekenonderwerpen aan bod geweest) maar bieden ook mogelijkheden om flexibel te werken en zelf een creatieve invulling te geven aan de rekenonderwerpen. Lees meer.

 • Peuter & Kleuterplein (Malmberg)
  Kleuterplein biedt alles wat je nodig hebt om verantwoord kleuteronderwijs te geven. Binnen zestien thema's wordt een rijke en speelse leeromgeving aangereikt binnen 10 domeinen met hun eigen leerlijnen en leerdoelen. Talloze opdrachten, activiteiten en extra's om elke dag iets nieuws te doen. Er is ruimte om je eigen tempo te bepalen en activiteiten in te brengen. En de kleuters zelf? Die genieten van alle leuke materialen en speelse activiteiten. En natuurlijk van hun vriendje Raai de Kraai. Zo wordt spelen leren, en leren spelen. Lees meer.

 • Schatkist (Zwijsen)
  Schatkist editie 3: kleuteronderwijs, waarin spelenderwijs leren en ontdekken voorop staat:
  - Volledige keuzevrijheid en flexibiliteit
  - Ondersteuning bij eigen thema's en activiteiten
  - Kerndoeldekkend aanbod
  - Doorgaande leerlijn Veilig Leren Lezen voor groep 3 en Uk & Puk
  - Leerlingsoftware voor school & thuis

  - Wetenschap en technologie (= verplicht in 2020)
  Op de stand wordt er meer verteld over Schatkist editie 3 en worden de materialen getoond. Lees meer.

 • Stepping Stones Junior (Noordhoff)
  Je goed in het Engels kunnen redden is belangrijker dan ooit. Kinderen leren tot ongeveer hun negende jaar het makkelijkst een vreemde taal, dus vroeg beginnen loont. Daarom kiezen steeds meer basisscholen ervoor om van groep 1 tot en met 8 Engels te geven. Stepping Stones Junior van Noordhoff  biedt alle handvatten en materiaal om goede én leuke lessen Engels te geven. Lees meer.

 • Kinderboeken/ Spellen (Zwijsen)
  Kom een kijkje nemen in de Zwijsen stand naar de BOEKEN en educatieve SPELLEN die we speciaal voor de onderbouwleerlingen ontwikkeld hebben. De insteek is VARIATIE; voor ieder kind een passend boek: rekenprentenboeken, versjesboeken, maar ook fictie en non-fictie titels plus een aantal titels waar onderbouw leerlingen al kennis kunnen maken met lezen.De spellen van WOEZEL EN PIP en ROMPOMPOM voor de kleuters liggen klaar om bekeken en gespeeld te worden.

 • Flexi, het flexibele leermiddel voor rekenen en talen (Muiswerk Educatief)
  Lesgeven is een vak. Als leerkracht doe je niets lever dan goed onderwijs geven en kinderen de aandacht geven die ze verdienen. In de realiteit ben je veel tijd kwijt aan randzaken, waardoor het niet altijd lukt om leerlingen op maat te bedienen. Flexi kan jou helpen zodat jij toekomt aan lesgeven. Kom een kijkje nemen op de stand tijdens de onderbouwmarkt en ervaar hoe Flexi kan aansluiten op het mooie onderwijs wat jij al geeft.

 • Take it Easy (ThiemeMeulenhoff)
  De meest gebruikte methode in het basisonderwijs; Take it easy ook inzetten in de onderbouw? Bekijk het aanbod voor groep 1 t/m 4. De vaste structuur worden ondersteund en aangevuld door het digibord met de native speaking co-teacher. Ruim 900 scholen gingen je al voor in de onderbouw. Groep 1 t/m 4 werken net als groep 5 t/m 8 didactisch volgens het onderdompelprincipe. We vertellen je er graag meer over en kom kijken naar de woordkaarten met lessuggesties speciaal voor de onderbouw.

 • Alles Telt Q
  Benieuwd naar de nieuwe rekenmethode Alles Telt Q, met de groei-mindset als basishouding?  ‘Ik kan het nóg niet’ ipv ik kan het niet.  Waar gaat het rekenonderwijs over? Lang niet alleen meer over het kunnen maken van sommen. Het gaat erom dat je leert zien wat er nodig is om iets opgelost te krijgen. Inoefening, onderhoud en automatisering spelen daarbij een cruciale rol. Goed rekenonderwijs is alleen mogelijk bij een goed samenspel tussen leerkracht en leerling, de leerkracht heeft hiervoor de regie!

  Voor de kleuters biedt Alles telt Q een bronnenboek vol activiteiten, zoals kringactiviteiten, activiteiten in hoeken spelactiviteiten en meer.  Met dit digitale bronnenboek kun je zoeken op lesdoel, activiteit en thema. Daarnaast zijn er spellen om zelfstandig te oefenen. De methode houdt bij aan welke lesdoelen je hebt gewerkt.  Nieuwsgierig? En wil je meer weten over de groei-mindset en de klimkaarten? We vertellen je er graag meer over!