Themamiddag 'Ontdek de wereld om je heen'
Ontdek de wereld in het verleden, heden en toekomst! Wereldoriëntatie, wetenschap, techniek en programmeren.

Op 30 oktober 2019 organiseert Reinders de themamiddag 'Ontdek de wereld om je heen'.

Inschrijven

De uitgevers zullen aanwezig zijn om al je vragen te beantwoorden, je kunt de methodes beter leren kennen door deel te nemen aan verschillende workshops, het vraagstuk `digitaliseren op mijn school' komt aan bod en je kunt je verdiepen in diverse STEAM workshops. Volg 3 workshops en krijg in één middag alle ins en outs te horen!

Programma
Deelname is gratis!

13.30 – 14.00: Inloop, ontvangst met koffie/thee
14.00 – 14.45: Methode workshop 
14.45 – 15.00: Pauze
15.00 – 15.45: Methode workshop
15.45 – 16.30: Methode workshop
16.30 – 17.00: Borrel in Reinders café

Locatie: Inspiratiecentrum Reinders Oisterwijk

Je kunt kiezen uit de volgende workshops:

 1. Naut Meander Brandaan (Malmberg)
  Zaakvakonderwijs wordt betekenisvol met deze integrale methode voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Kinderen leren over de wereld en worden belangrijke 21e eeuwse vaardigheden bijgebracht. Met Naut Meander Brandaan gaan ze direct met de opgedane kennis en vaardigheden aan de slag. In elke les leren kinderen kennis en vaardigheden. Die passen ze direct toe in de opdracht aan het eind van elk thema: de Uitdaging. Deze combinatie van leren én doen zorgt voor een hoger leerrendement. Lees meer.
 2. Wijzer! (Noordhoff)
  Wijzer! Wereldoriëntatie sluit aan bij de eigen interesse en nieuwsgierigheid van kinderen en probeert die te stimuleren. Door middel van allerlei activiteiten die aansluiten bij hun belevings- en ervaringswereld, verkennen de kinderen de wereld om hen heen én verder. Door in groep 3 en 4 al regelmatig aandacht te besteden aan hun eigen omgeving, dorp of stad, legt u een goede basis voor de zaakvaklessen die vanaf groep 5 volgen. Wijzer! Wereldoriëntatie sluit aan bij de methoden in de bovenbouw. De vakken natuur en techniek, aardrijkskunde en geschiedenis zijn volledig in de thema’s verweven. In deze workshop laten wij u graag kennismaken met deze compacte en flexibele methode. Lees meer.
 3. De Zaken van Zwijsen (Zwijsen)
  Binnen De Zaken van Zwijsen kun je wereldoriënterend werken met aardrijkskunde (Wereldzaken), geschiedenis (Tijdzaken) en natuur & techniek (Natuurzaken) volledig volgens de 21-eeuwse vaardigheden. Maandelijks ontvang je een nieuwe les die inhaakt op de actualiteit. En wil je meer onderzoekend, ontdekkend en ontwerpend leren? Dan kun je gebruik maken van de geïntegreerde thema’s waarin de kinderen zelf op onderzoek gaan. De Zaken van Zwijsen is dé doorgaande leerlijn voor de zaakvakken voor groep 3 t/m 8. Lees meer.
 4. Blink Wereld (Blink)
  Onderzoekend, ontdekkend en ontwerpend leren met Blink Wereld. Wil je op een onderzoekende en ontdekkende manier wereldoriëntatie geven? Blink Wereld biedt een volledig en flexibel pakket voor groep 3 t/m 8 waarbinnen je keuzes kunt maken die aansluiten bij de visie van jouw school. Bijvoorbeeld om wereldoriëntatie geïntegreerd te geven, of in drie aparte vakken, met veel ruimte voor eigen onderzoek of middels geleid onderzoek. Je kunt hierin altijd switchen. Blink Wereld zet leerlingen aan om na te denken, en zelf te ervaren en ontdekken. Door middel van onderzoeksvragen vergroten ze actief hun kennis van de wereld. De 21st century skills komen daarbij logisch en geïntegreerd aan bod en kunnen worden gevolgd door leerkracht en leerling. De verwerking van de lessen vindt naar keuze digitaal of op papier plaats, of een combinatie van beide. In deze kennissessie ontdek je meer over de Blink Wereld. We bespreken de verschillende opties die je hebt. We bekijken vervolgens samen de lesomgeving zodat je hierna makkelijk zelf aan de slag kan met de proefthema’s. Lees meer.
 5. Faqta Wereld en Talent (Faqta)
  Faqta Wereld & Talent is een compleet programma voor wereldoriëntatie dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen. We leren ze spelenderwijs de wereld te ontdekken en digitaal vaardig te worden. Faqta Wereld & Talent heeft een thematische opbouw en biedt een geïntegreerd programma voor talentontwikkeling. Lees meer.
 6. Expeditie Wereld (EXOVA)
  EXOVA heeft haar methodiek wereldoriëntatie (Expeditie Wereld, voorheen T-WORLD) flink onder handen genomen. Leerlingen volgen hun eigen leerroute op tempo, niveau en leerstijl. De leerkracht kan leidend zijn in dit proces, of stapt in de rol van coach of friendly mediator. Kortom: zaakvakgericht en thematisch te gebruiken en natuurlijk volledig gepersonaliseerd in te zetten. Welkom in Expeditie Wereld! Expeditie Wereld is een methodiek wereldoriëntatie voor groep 1 t/m 8, gebaseerd op leerlijnen. De leerdoelen zijn gesorteerd op niveau en domeinen (Natuur & Techniek, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Mens & Samenleving). Binnen deze domeinen zijn er honderden leeractiviteiten en leermiddelen te vinden. Je kunt direct starten met één van de 150 voorbeeldwerelden. Natuurlijk kun je ook je eigen wereld maken. De kinderen ontdekken de wereld via leeractiviteiten die voldoende ruimte laten voor individuele invulling, verdieping, verbreding en creativiteit. Expeditie Wereld is een leerlijn onderzoekend & ontdekkend leren en geeft leerling en leerkracht houvast om beredeneerd te werken aan de ontwikkeling van vaardigheden die nu populair gezegd de 21st century skills heten. Lees meer.
 7. Themaplein en Documentatiecentrum Online (Schoolsupport).
  Gecombineerde workshop Themaplein en Documentatiecentrum Online. Wil jij het maximale halen uit je thema’s wereldoriëntatie? Ben jij op zoek naar een rijke omgeving voor bronnen, teksten en informatieverwerking? Doe dan mee met deze workshop! Themaplein en Documentatiecentrum Online; ze verbinden wereldoriëntatie met lezen en tekstbegrip, en bieden kindvriendelijke bronnen binnen een eigen projectomgeving. Met meer dan 3000 informatieboeken heb je teksten en thematische informatie binnen handbereik, zowel fysiek als digitaal! Geef je thema’s en projecten de inhoud die ze verdienen. Want informatie verwerken is omgaan met bronnen!

  STEAM:
 8. Op reis met de Verderkijkdoos
  Zin in een 21st-century uitdaging? Wil jij creativiteit uitproberen op een nieuw level. Hou je van technologie, maar wil je ook erg graag met je handen werken. Wil je jouw leerlingen ook een nieuwe uitdaging aanbieden, kom dan woensdag 30 oktober naar Reinders en schrijf je in voor deze workshop. Dan kun je mee op ontdekkingsreis met de Verderkijkdoos naar jouw mixed media ‘kunst’werk en hoe dat het jouw lessen kan verrijken. Reizen is spannend! Je ziet dingen die je nog nooit zag, ook bij deze ontdekkingsreis. Daarnaast moet je gebruik maken van alle 21e eeuwse vaardigheden: Onderzoeken, experimenteren, constructies bedenken, goed (leren) kijken, de zintuigen activeren, samen werken, ontdekken en nadenken, informatie verzamelen over het onderwerp, je hebt ze allemaal nodig bij het ontdekken van de magische wereld van creativiteit met de Verderkijkdoos. Je wordt uitgedaagd om buiten gebaande paden te denken en creatieve oplossingen en combinaties te verzinnen. Het creatieve proces is hierbij belangrijker dan het eindproduct. Iedereen is hier een artiest en alle creaties zijn meesterwerken!
  Ga je mee op reis? Ik heb er zin in! Merle van de Veerdonk.

What’s in it for you?

 • Inspirerende workshops wereldoriëntatie, wetenschap, techniek en programmeren.
 • Praktische handvatten voor de inzet van (digitale) leermiddelen 
 • Gezellige borrel

Inschrijven